Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Prosecco

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o Prosecco

Prosecco to alkohol, który zdobył w Polsce kilka lat temu ogromną popularność. To musujące wino pochodzące z Włoch, które wielu osobom w smaku przypomina Szampana. W tym artykule odpowiemy na pytania, które mogą pojawić się przed wyborem odpowiedniego Prosecco dla siebie.

Jakich winogron używa się do wytwarzania Prosecco?

Winogrona, z których robi się Prosecco to odmiana „Glera”. Aby wino zostało sklasyfikowane jako Prosecco, musi zawierać ich co najmniej 85%. Wiele innych winogron bywa mieszanych z odmianą Glera, w tym kilka znanych, jak Chardonnay i Pinot Grigio, należy jednak pamiętać, że „dodatkowe” winogrona nie mogą stanowić więcej niż 15%, jeśli mieszanka przekroczy tę wartość, wino nie może być nazywane Prosecco.

Jaka jest różnica między Prosecco a Szampanem?

Wiele win, a także innych produktów regionalnych bywa w pewien sposób chronionych. Zazwyczaj są one chronione w oparciu o region, w którym są produkowane. Szampan jest tego dobrym przykładem. Tylko wino musujące z regionu Szampanii we Francji może być legalnie nazywane Szampanem.

Zarówno Prosecco, jak i Szampan to wina musujące. Wszystkie znajdziesz w bogatej ofercie https://wybieramwino.pl. Mają jednak nieco inne składniki (inne rodzaje winogron, które do nich trafiają), a także są robione nieco inaczej. Podstawowe różnice to:

  • są z różnych miejsc: Szampan jest z Francji, Prosecco z Włoch;
  • są z różnych odmian winogron: do Szampana używa się Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Do Prosecco używa się winogron Glera;
  • używa się różnych metod do uzyskania bąbelków w winie (do Szampana dodaje się drożdże do butelek, w Prosecco dodaje się je do zbiorników i butelkuje już musujące wino.

Jak rozpoznać dobre Prosecco?

Zastanawiasz się, w jaki sposób będąc amatorem rozpoznać, czy konkretne Prosecco będzie odpowiednie? Dobra wiadomość, istnieje system klasyfikacji, który może Ci pomóc. Klasyfikacja opiera się na kilku czynnikach: sposobie uprawy winogron, miejscu uprawy, procesie produkcji itd.

Te klasyfikacje to: DOCG, DOC i ITG, obowiązują w całych Włoszech i dotyczą wszystkich rodzajów wina produkowanego w tym kraju. Ich głównym celem jest wyróżnienie win o szczególnej i najwyższej jakości.

  • ITG (Indicazione Geografica Tipica) – zarezerwowana dla win, które mogą nie spełniać wszystkich standardów wina DOC lub DOCG, ale mimo to są uważane za bardzo dobre jakościowo.
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – wina muszą spełniać surowe normy, aby zasłużyć na tę etykietę.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – standardy są wyższe niż dla win DOC i dlatego jakość jest znacznie lepsza. To najlepsze Prosecco jakie możesz kupić.

Wytrawne czy słodkie?

Jeśli kiedykolwiek otworzyliście butelkę Prosecco i stwierdziliście, że jest zbyt wytrawne lub słodkie jak na wasz gust, istnieje prawdopodobieństwo, że po prostu wzięliście coś z półki, nie wiedząc tak naprawdę, czego szukacie. Włosi używają w przypadku Prosecco specyficznej nomenklatury:

  • Extra Brut – idealne, jeśli chcesz mocno wytrawne Prosecco.
  • Brut – trochę słodsze niż extra brut.
  • Extra Dry – ten przypadek może być mylący, bowiem takie wino jest słodsze niż brut.
  • Dry – Jest to najbardziej mylące, ponieważ jest najsłodszym Prosecco, jakie można kupić. Jeśli lubisz słodkie wino musujące, to właśnie jest Prosecco dla Ciebie.

Teraz, kiedy wiesz już więcej o tym wspaniałym włoskim winie, nie pozostało nic innego, jak zdecydować się i spróbować go osobiście. Prosecco słodkie i wytrawne znajdziesz na wybieramwino.pl.

Materiał Partnera

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments