Jak szybko schłodzić wino?
Dobrze podane wino to podstawa a schłodzone smakuje najlepiej.
Oto 3 łatwe sposoby na schłodzenie wina w krótkim czasie.
- Potrzebne są kostki lodu, zimna woda, sól, duże naczynie i oczywiście wino. Kostki lodu wsypujemy do wysokiego naczynia i wlewamy 1l wody. Najlepiej jeśli woda i lód będą wymieszane 1:1. Następnie dodajemy około 3 łyżki soli. Wkładamy butelkę wina jednocześnie mieszając nią przez chwilę naszą lodową miksturę. Po 20 minutach wino jest gotowe do podania.
- Łatwiejszy sposób to owinąć butelkę zmoczonymi ręcznikami papierowymi i włożenie jej do zamrażalnika na 3,4 minuty. Czynność powtórzyć do 4 razy.
- Ostatni sposób to chłodzenie już rozlanego do lampek wina. Wrzucone kostki lodu jedynie rozwodnią napój, psując jego smak. Wystarczy zamienić je na zamrożone winogrona! Działa równie dobrze, za to prezentuje się znacznie lepiej.
Dziala, dzieki